image-preloader

Onze Speciale Bieren Kasteelhoeve

Een woordje uitleg over onze unieke bieren Kasteelhoeve

In ons gamma bieren vindt U een selectie van Belgische klassiekers en te ontdekken pareltjes uit het buitenland (voornamelijk Polen en Frankrijk).

Hierover wat achtergrond informatie in verband met de brouwerijen waar we mee samen werken en een summiere beschrijving van de bierstijlen.

Als U gaat voor een Belgische klassieker of U wil een nieuwe buitenlandse ontdekking doen, proost en veel plezier!

 

Bieren uit het buitenland

Brouwerij Fortuna en Grodzisk

Brouwerij Fortuna, opgericht in 1889, is de meest succesvolle speciaal bierbrouwerij uit Polen - winnaar van bierprijzen als: World Beer Cup, European Beer Star of International Beer Cup Japan.

Volledig omgeven door ongeschonden natuur, waar de brouwerij z`n inspiratie haalt om een mooie reeks bieren te brouwen, met natuurlijke ingrediënten en gebruik makend van de lokale tradities (de meeste bieren zijn nog gegist in open gistingstanks) wordt dit gecombineerd met bierstijlen van de wereld.

Wij bieden u pilsbier (Miloslaw), fruitbieren (Fortuna), een triple (Komes), een IPA (Grodzisk - met koude infusie met thee) en enkele alcoholvrije bieren aan (minder dan 0.5 % alcohol)

Voor meer info : www.browarfortuna.pl en www.browargrodzisk.com

Brouwerij Larché

In Sens, sinds 1947, in het hart van Bourgondië, produceert Brasserie Larché ambachtelijke bieren van hoge kwaliteit met respect voor traditie.

Vrucht van de passie van verlichte amateurs, altijd op zoek naar verbetering van hun product, geven ze de voorkeur aan het gebruik van lokale ingrediënten (zoals honing voor de hergisting op fles).

De brouwerij boekt een groeiend succes en verdeelt haar producten op grote schaal in Bourgondië, Franche Comté en omstreken!

We hebben het beste van brouwerij LARCHE voor u geselecteerd:
Het ORGANIC-assortiment, amber ALESIA, glutenvrij blond en de Blonde Triple, gouden medaillewinnaar op het Concours Général de LYON 2021.

Het “robuuste” assortiment, SANS PEUR IMPERIAL IPA en RED SOUR, gouden medaillewinnaars op het Concours Général de LYON 2021

Het fruitige BURGINDIA COING LEMON.

We zijn trots om ze aan jullie te kunnen tonen, hier in Rekkem, exclusief voor België!
Meer info : www.brasserie-Larche.fr

 

Bierstijlen

Pils en Lagers

Pilsner bieren maken nog steeds meer dan 50% van de geconsumeerde bieren uit in België. Door de balans moutsmaak-volheid, relatief laag alcoholgehalte en bitterheid zijn het perfecte dorstlessers. Pilsner bieren zijn eigenlijk relatief recente ontwikkelde bieren (1842). Vroeger waren er alleen hoge gistingsbieren aangezien er geen koelinstallaties bestonden. Maar in de streek van de stad Pilsen in Tsjechië waren er grotten die het volledige jaar relatief fris bleven (5-7C). Hier werd voor het eerst pils gebrouwen, een goudblond bier, met gemiddelde bitterheid, gegist met lage gist (gist o.a. die op lage temperatuur werkt) en kom men het ganse jaar door gisten en lageren op lage temperatuur.

Vanaf het einde van de 18de eeuw kon men koelinstallaties kopen en de grotere brouwerijen schakelden na de aankoop van koelinstallaties massaal over op dit pilsbier. Pils begon z`n succes story en haalde tot meer dan 90% marktaandeel. Doch enkele landen, zoals oa België, konden die vloedgolf weerstaan en produceren nog andere bieren. In veel andere landen is nog altijd meer dan 90% van het gedronken bier pilsbier.

Speciale bieren

Onder special bieren verstaan we alle bieren, uitgezonderd pils. België is heel bekend – wereld beroemd – voor zijn speciale bieren. Hoe komt dit eigenlijk? Tijdens de eerste wereldoorlog waren er meer dan 3.000 brouwerijen in België, maar bij velen werden alle koperen ketels van de brouwzaal geconfisqueerd voor het maken van kanonnen en munitie. Na de oorlog was er amper genoeg geld om de brouwzaal te herstellen en zeker niet genoeg geld om te investeren in koelmachines, wat alle kapitaalkrachtige brouwerijen wel deden om pils bier te brouwen. De meeste Belgische brouwerijen waren dus genoodzaakt om te blijven `old style` speciaal bieren te brouwen, tegen heug en meug. Maar in de 60ties keerde het tij, er kwam terug interesse in speciaal bieren, niet alleen in België maar over de ganse wereld.

De speciaal bieren (7) zijn ingedeeld in bierstijlen en deze zijn meestal geografisch gebonden.

1. Sterk blond bier

Sterk blond bier is een typische Belgische bierstijl (Belgian strong blond ale). Het is een complex blond bier met relatief hoog alcohol gehalte en meestal hoog koolzuurgehalte (CO2), soms nagegist. Het bier is meestal relatief `droog` en licht moutig met een kruidig, fruitig en hoppig aroma.

2. Witbier

Witbieren of tarwebieren, de benaming `wit` komt eigenlijk van het Engelse `wheat` of tarwe…, zijn bieren gebrouwen met ongeveer de helft tarwe. Er wordt weinig hop gebruikt, maar wel enkele kruiden zoals appelsienschil en koriander. Dit maakt deze bieren zeer verfrissend en dorstlessend.

3. Geuze bieren en Fruitbieren

De meeste geuze en fruitbieren uit de streek van het pajottenland zijn gemaakt op basis van lambiek. Een zeer aparte bierstijl, geografisch beschermd, gebrouwen met mout en tarwe en gegist via spontane gisting. In plaats van de gebruikelijke gisting in steriele omstandigheden met 1 gistsoort, laat men de gist en andere micro-organismen uit de omgeving in het wort (brouwsel) `vallen` en zo het bier uitgisten, waarna het nog maanden of jaren of houten vaten lagert of rust. Dit is in feite de oudste biersoort op aarde. Wanneer we nu aan die lambiek suiker toevoegen en afvullen op flessen krijgen we geuze, wanneer we fruit – zoals krieken – toevoegen, krijgen we fruitbieren.

Ook fruitbieren die niet afkomstig zijn uit de zennestreek-pajottenland, zijn meestal gebrouwen op basis van tarwebieren.

4. Dubbel, donkere bieren en tripel bieren

Tot op het einde van de middeleeuwen was het brouwen van bier meestal huisvlijt en werd het bij iedereen thuis meestal door de vrouwen gebrouwen. In de middeleeuwen dronk men ongeveer 500 L per persoon per jaar, kinderen inbegrepen!

Het bier was natuurlijk minder sterk dan nu, ongeveer 1-2% alcohol. Door het drinken van bier werd men niet ziek, men wist niet waarom maar dit was omdat tijdens het brouwen het wort wordt gekookt en aldus alle schadelijke bacteriën in het water werden gedood. Na de middeleeuwen werd het brouwen van bier meer een industriële business, ook de abdijen begonnen bier te brouwen en verkochten het om in hun behoeften te voorzien. Ze hadden een bier – enkel, met laag alcoholgehalte voor de geestelijken in de abdij en daarnaast hadden ze ook een dubbel en een tripel, bieren met hoger alcoholgehalte die voorbestemd waren voor verkoop.

Iedere brouwerij kan een dubbel of tripel bier brouwen, maar wanneer dit gebeurt via een (oud) recept onder licentie van een bestaande abdij, wordt dit een abdijbier. Wanneer het bier gebrouwen wordt binnen de muren van een abdij van de cisterciënzers van de strikte observatie (trappisten) en onder leiding van de broeders, mag dit bier zichzelf een trappist noemen.

Dubbel bieren zijn historisch geëvolueerd naar de donkere bieren met nagisting op de fles, met een complexe smaak en aroma, soms fruitig, licht zurig, kruidig en/of hoppig. Terwijl tripels meestal goudblonde bieren zijn met nagisting op de fles, met een ook complexe smaak en aroma, soms fruitig en/of hoppig.

5. Bieren van gemengde gisting

Bij bieren van gemengde gisting gaat men bewust een andere gist of bacteriën toevoegen aan de hoofdgisting of lagering om, bijvoorbeeld zoals bij bieren type Rodenbach een natuurlijke verzuring te verkrijgen.

In feite zijn de bieren type Rodenbach, Vlaamse rood bruin bier, typische Vlaamse bieren met een zeer aparte geschiedenis en afkomst.

In het begin van de 16de eeuw was het graafschap Vlaanderen onderdeel van het Franse Rijk, terwijl Wallonië, het hertogdom Brabant en het graafschap Loon (~ Limburg) tot het Duitse rijk behoorden. Bij het brouwen moest men in het Duitse Rijk, conform het Reinheitsgebod van 1516, gebruik maken van hop, waarop accijnzen werden geheven. Door het gebruik van hop werd het bier niet alleen bitter, maar door de hop wordt het bier ook beter beschermd tegen verzuring door het bacteriostatisch effect van hop. En dit terwijl in het graafschap Vlaanderen men moest gebruik maken van kruiden (gruut), waarop ook accijnzen werden geheven. Men moest die aankopen bij een door de staat geaccrediteerde distributeur, voor Vlaanderen was dit de familie Gruuthuse van Brugge. Door die kruiden (oa gagel, salie, rozemarijn,…) kregen de bieren hun specifieke smaak, maar hadden minder bacteriostatisch vermogen dan hop en de bieren verzuurden gemakkelijker, vandaar de roodbruine zure bieren uit West- en Oost-Vlaanderen, typisch en uniek voor Vlaanderen..

6. IPA's

Indian Pale Ale`s kennen tegenwoordig een fenomenale revival, onder impuls van voornamelijk Amerikaanse craft brouwers.

Naast de IPA zijn nu ook andere bierstijlen ontstaan, zoals american Pale Ale, West Coast Pale Ale, East Coast Pale Ale etc.. elk met hun specifieke smaak en aroma door het gebruik van verschillende hopsoorten, al dan niet met dry-hopping.

Voor de komst van Pils was in Engeland het Ale bier (bier van hoge gisting) het meest courante bier. Men verscheepte dan ook dit bier naar hun kolonie in India. Maar tijdens de boottocht (over de evenaar, via Kaap de Goede Hoop) verzuurden die bieren en waren ze ondrinkbaar geworden bij aankomst. Daarom ging met de Ale bieren speciaal sterker gaan brouwen (meer grondstoffen, meer hop), het bacteriostatisch vermogen van hop zorgde ervoor dat het bier niet zuur werd en in India werd het bier terug verdund met water. Maar het oorspronkelijk sterker en zwaar gehopt bier wordt nu verkocht als Indian Pale Ale of IPA’s.

7. Alcohol vrije bieren

Tegenwoordig zijn alcoholvrije bieren zeer populair. Onder een alcoholvrij bier wordt verstaan bieren met minder dan 0,5 vol % alcohol. Er zijn grof genomen 2 methoden om alcoholvrij bier te maken, maar het is altijd `dansen op een slappe koord`. Ofwel heeft men een `gewone` gisting en haalt men er de alcohol terug uit. Hierbij moet men er op letten om naast de alcohol niet teveel andere smaken en aroma`s te verwijderen zodat het bier niet te `dun of waterachtig` wordt. Een andere methode is de gisting stoppen voor men 0,5% alcohol bereikt, hier moet men ervoor zorgen voldoende gistcontact te hebben zodat alle wortsmaken en wortaroma`s verdwenen zijn.